AVELSMÅL


Vårt avelsmål är sunda och trevliga alpackor med fantastisk spinnarull, och då riktar vi oss mot dem som spinner ull för hand. Vi handspinner alltid ullen från de individer som föds hos oss så att vi lär oss vilka kvaliteter vi vill gå vidare med och vad man behöver avla mot för att få fram ännu bättre fiber. 
Vi gillar enfärgade alpackor så att man får ut så mycket likvärdigt garn som möjligt från vardera individ, här hittar du inte mycket prickar eller fläckar. Vill man blanda färg så kan man göra det i kardmaskinen anser vi. 

Här är mest vita alpackor men några i Fawn, Brunt och Svart finns också. Den vita ullen har mer möjligheter, då tänker vi på möjligheten att färga fibern. Självklart kan man även färga över den färg som alpackorna har, exempelvis fawn till andra färger men det blir inte samma resultat som när man färgar vit fiber.

 Alla alpackor hos oss är grimtränade och trygga med människan. Vi har valt att hålla flocken relativt liten och vill helst inte komma över trettio alpackor i antal här hemma. Alla alpackor kan sina namn och är trygga i de rutiner vi har på gården. 


VÅR RESA

Vi började vår resa år 2009 med tre ston och ett hingstföl. 

Evita, Daphne och Afrodite, de står uppradade från vänster till höger på denna bild. Afrodites hingstföl Aramis flyttade aldrig hem till oss utan placerades istället med en hingstflock hos Langstorps alpackor. De upptäckte att Aramis hade någon hudåkomma och tappade ull så köpet återgick ganska snabbt och vi köpte istället hem stofölet Cleopatra.


Flocken utökades år 2012 när vi flyttade till Holmsjö, vi köpte då in hingsten Eros, valacken Exet, Stoet Artemis och hennes stoföl Glimma. Artemis är mamma till både Daphne och Eros. Cleopatra fick stofölet HA Caramell, båda dessa ston har sålts vidare och den linjen avslutades därmed. 

I och med detta så fick har vi alltså tre stam-mödrar;

  • Artemis
  • Afrodite
  • Evita


Peters föräldrar började även de med alpackor, Majbacka Alpacka, men de har lagt ner sin alpackaverksamhet. Därför står deras två hingstar här på vår gård "Majbacka Pinocchio" och "Majbacka Pigall". Pinocchio har vi använt i vår avel och han ger väldigt trevliga avkommor. De är båda helsyskon och är efter Ambersun Evolution samt Ambersun Pasadena.
Vi har även köpt delägarskap i en annan Ambersunhingst som heter Commander, denne herre delar boende mellan oss och hans andra ägare Täppesås Alpacka i Nye (Vetlanda). Commander används i aveln hos oss och har gett flera fina avkommor. 


Här är namnen på alla de alpackor som fötts hos oss på Högalunds Alpackor, flera av dem har flyttat till nya ägare:

HA Akleja, HA Alaska, HA Amazon, HA Amorina, HA Ariel, HA Athena, HA Baron, HA Blue Ice, HA Bruce, HA Captain America, HA Caramell, HA Daisy, HA Darling, HA Diamant, HA Diana, HA Dixie, HA Don Alejandro, HA Don Diego, HA Donna, HA Doris, HA Dundra, HA Electra, HA Elsa, HA Elvira, HA Frej, HA Oden, HA Samson, HA Spartacus, HA Thor, HA Zevson, HA Zorro, HA Balder, HA Elita


Vi kör med namnstandard, alla ston ska ha samma bokstav som sin mamma och alla hingstar ska ha ett starkt namn.

EXTERNA HINGSTAR I VÅR AVEL

Följande externa hingstar har vi använt oss av i vår avel för att bygga upp vårt eget avelsmaterial.Royal alpacas:

Alpaca Stud Gauthier

Far x Mor: Dovecote Jaquinto Of Alpaca Stud x Alpaca Stud Jennifer

Avkomma: HA Frej


Royal Baron Brown

Far x Mor: Snowmass Incan King Xxx of Auk x Alpaca Stud Juanita

Avkomma: HA Diamant


Royal Diplomat

Far x Mor: Alpaca Stud Gauthier x Fallowfield Appollonia

Avkomma: HA Thor


Kusipacha Alpacka

Ambersun Evolution klicka här för att se Evolution

Far x Mor: Jolimont Warrior x Ambersun Evura

Avkomma: Majbacka Pinocchio, Majbacka Pigall, Majbacka Diana, Majbacka Dundra


Ambersun Centaurus 

Far x Mor: Jolimont Warrior x Ambersun Ultima

Avkomma:  HA Caramell, HA Samson


Kusipacha Pachacamac klicka här för att se "Viggo"

Far x Mor: okänd x Maya

Avkomma: Langstorps Eros, HA AlaskaÖvriga hingstar vi använt:

AoS Gorbatschow

Far x Mor: PS801 Consuelo x Peruvian PS842 Rita

Avkomma: HA Don Diego


Lindkullen Zews

Avkomma: HA Zevson


STAMTRÄD

Här ser ni stamträden från våra tre stam-mödrar. 


Vi har valt att enbart visa de alpackor som har fötts hos oss på gården, vilket betyder att det finns betydligt fler avkommor än dessa ute i  Sverige. Några alpackor har fått avkommor innan de flyttade till oss och några alpackor har fått avkommor efter att de flyttat vidare.


Vi har även sk ambulerande hingstar hos oss som har betäckt ston över hela Sverige.