Alpackafiber

Denna fantastiska fiber


Varm och lätt, blank och luktavvisande. Och mjuk! En bra alpackafiber ska vara precis så, den ska vara stark och tålig.

Alpackan finns i alla färger från vitaste vitt till riktigt blåsvart. Alla nyanser av brunt och dessutom i grått. Det finns viltfärgade alpackor (vicunjafärgade) och det finns randiga alpackor (brindle). Det finns Rosagrå alpackor (Rose Grey) och det finns storfläckiga alpackor (Pinto) Det finns även småprickiga alpackor (appaloosa). Alla alpackor har sin charm och sitt eget speciella utseende.

Vi på Högalunds Alpackor vill gärna få fram alpackor som har samma färg över hela kroppen eftersom vi vill avla mot att få en bra spinnarull. Det gäller, för oss, att få ut så många likadana garnnystan som möjligt från alpackan eftersom man inte vill ha en randig tröja när man önskar få en enfärgad. Däremot blandar vi gärna ullen efteråt, när den är avklippt, och skapar våra melerade nystan då.


Man mäter ullens finhet genom att skicka in ullprover till laboratorium och då får man tillbaka hur många microners tjocklek fibern har i genomsnitt. Det kan vara alltifrån 14 och uppåt, men generellt så ligger de flesta alpackor under 30 i microner. Det man ska vara fullt medveten om är att den siffran enbart gäller just den tussen som man skickade in. Har man otur så kan ullen skilja sig väldigt för alpackan beroende på var i fällen man befinner sig.

Vi är även intresserade av att få veta vilket SD-värde ullprovet har. SD betyder "standardavvikelse" och säger oss hur jämn ullen är i kvalitet. Man vill ju ha så likartade fiber som möjligt i en fäll, ju mer lik fibern är desto mjukare känns garnet. Har man ett högt SD-värde med ett lågt microntal så upplever man ändå garnet som "sticksigt".


Av ullen skapar vi garn, det mjukaste goaste garn man kan tänka sig. Vi tovar även produkter som tvålar eller sjalar. Vi stickar även garnet till vantar, mössor och halsdukar. Och vi väver garnet till de vackraste plagg.


För att få bekräftelse på vår avel så skickar vi in de avklippta fällarna till ullutställningar, då får man ett ifyllt papper tillbaka med siffror på hur bra ullen är. Hur blank den är, hur krusig den är, hur jämn den är i färg och kvalitet, hur stor mängd det är och hur fiberlängden är. Den här informatiionen använder vi oss av när vi planerar vår fortsatta avel, det blir ett kvitto på det vi själva tänker och tror på. Ibland vinner vi någon prisrosett också eller får några fina ord från domaren.


Vi säljer även råull via Facebook eller via mailbeställningar, det är ett stort sug efter bra ull.


Se gärna vårt bildspel på  ull och produkter 
Ring oss nu för att boka

+46723 0791 70

Follow Us

© All Rights Reserved